Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Έργο υπογειοποίησης σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια - Φωτογραφίες 4 Οκτωβρίου

04-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Προχώρησαν αρκετά οι εργασίες, από τότε που είχαμε τελευταία φορά δημοσιεύσει φωτογραφίες στις 2/5/20, από το έργο της υπογειοποίησης των...

Και πάλι για το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στα Σεπόλια - Απάντηση σε ερωτήματα - Πως φτιάχτηκε και ποιοί το συντηρούν;

01-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Στην προηγούμενη αναφορά μας σε αυτόν τον θαυμάσιο χώρο που βρίσκεται στην γειτονιά μας, το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής με...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Σε ποιόν θα κόψει κλήση η δημοτική αστυνομία γι αυτό το πεζοδρόμιο;

02-10-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πολύ καλά κάνει η δημοτική αστυνομία και κόβει κλήση σε όποιον παρκάρει σε πεζοδρόμιο. Αλλά γι αυτό το πεζοδρόμιο σε...

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

16-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Κινηματογράφος, κρατημένος κι αυτός στην μνήμη των κατοίκων των Σεπολίων, βρίσκονταν στην καρδιά της γειτονιάς, στην οδό Δυρραχίου. Δεν είχε...

Στις 24 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που οργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων για τις πιάτσες ναρκωτικών στην Αθήνα και την χρήση τους καθώς και για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων.

Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα του δήμου, τα βασικά συμπεράσματα και τοποθετήσεις που έγιναν στην ημερίδα.

Γιατί τελικά οι άστεγοι δεν πηγαίνουν σε κοινωνικές δομές; Το ερώτημα αυτό κυριάρχησε στην ημερίδα που διοργάνωσε ο δήμος Αθηναίων για τους άστεγους και την εξάρτηση από ουσίες.

Η απάντηση δεν είναι απλή αλλά οι απόψεις της πλειονότητας των συμμετεχόντων συνέκλιναν στο γεγονός ότι σε ποσοστό άνω του 50% οι άστεγοι δηλώνουν εξαρτημένοι από κάποια ουσία, ενώ ο συνδυασμός νομοθετικού πλαισίου και διαχείρισης στην πράξη έχει τόσο μεγάλα κενά, που ουσιαστικά δεν επιτρέπει τη φιλοξενία τους σε κάποια δομή.

«Είναι δυνατόν να βλέπουμε ανθρώπους να τρυπιούνται στο δρόμο και να μην συζητάμε το θέμα της εποπτευμένης χρήσης;» τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Λίγο πριν, από το βήμα της ημερίδας, η Ineke Baas από τους Γιατρούς του Κόσμου Ολλανδίας, μεταφέροντας το Ολλανδικό παράδειγμα, είχε τονίσει ότι η δημόσια χρήση ναρκωτικών στη χώρα της έχει εξαλειφθεί, λόγω της λειτουργίας χώρων εποπτευόμενης χρήσης, εντός των δομών στέγασης. «Σε αυτό ήταν προϋπόθεση η συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων φορέων υγείας με την Αστυνομία» υπογράμμισε η κυρία Baas.

 «Πραγματικά είναι ντροπή οι άνθρωποι να κοιμούνται  στο δρόμο. Όμως τους ανθρώπους αυτούς δεν μπορείς με το ζόρι να τους σηκώσεις χωρίς τουλάχιστον να έχεις διασφαλίσει τις αναγκαίες συνθήκες» είπε επίσης στην ομιλία του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, προσθέτοντας ότι «κάποια στιγμή πρέπει και να προχωρήσουμε σε πράξεις και να πειραματιστούμε». Και ο δήμαρχος Αθηναίων διαμήνυσε: «Αν η κεντρική διοίκηση δεν μπορεί να το κάνει, ας αποκεντρώσει την αρμοδιότητα στους  ΟΤΑ και ας κρατήσει το σχεδιασμό».

Την ανάγκη διασύνδεσης μεταξύ των θεραπευτικών προγραμμάτων τόνισε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιτάκος, προσθέτοντας ότι η λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης, αν υπάρξει, είναι σημαντικό να λάβει μορφή δομής στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Την έμφαση στις επιτόπιες παρεμβάσεις (streetwork) υπογράμμισε ανέφερε ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Ευάγγελος Καφετζόπουλος προκειμένου να ανακουφιστεί το κέντρο της πόλης από τα προβλήματα της συνάθροισης των αστέγων και των χρηστών σε συγκεκριμένα σημεία.

Στην ανάγκη λειτουργίας χώρων εποπτευόμενης χρήσης ουσιών αναφέρθηκε η καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μένη Μαλλιώρη. Εξήγησε ότι απαιτείται τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Στη σημασία κοινών πρωτοβουλιών από τον δήμο Αθηναίων, την περιφέρεια Αττικής, το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου.  Πρόσθεσε ότι το project έχει εκπονηθεί για περιοχές του δήμου Αθηναίων με στόχο την προάσπιση της υγείας και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων που στοχεύουν στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών του πληθυσμού.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας Μαρία Στρατηγάκη επισήμανε ότι το πρόβλημα του συνδυασμού έλλειψης στέγης και της εξάρτησης από τις ναρκωτικές ουσίες δεν μπορεί να λυθεί μόνο από έναν φορέα.

Η πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων Ελένη Κατσούλη σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην πρόληψη προκειμένου να αποφευχθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός και η περαιτέρω περιθωριοποίηση αυτών των ανθρώπων.

Την άρνησή τους να στεγαστούν, σε ένα μεγάλο ποσοστό, παρουσίασε σε έρευνα για τους άστεγους και τους εξαρτημένους η streetworker του ΚΥΑΔΑ Χαρά Μουρτέζου.  Επιπλέον, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 30% θέλει να στεγαστεί σε Ξενώνα, οι περισσότεροι βρίσκονται στο Εμπορικό Τρίγωνο, το 85% είναι άντρες, ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 45 έτη, ενώ το 62% είναι Έλληνες. Ακόμα, η κ.Μουρτέζου τόνισε ότι η έρευνα έδειξε ότι το 70% των ανθρώπων έμειναν άστεγοι τα τελευταία πέντε χρόνια.

Την πρωτοφανή αύξηση της στεγαστικής επιβάρυνσης στα νοικοκυριά επεσήμανε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Βασίλης Αράπογλου. Ο κ.Αράπογλου πρόσθεσε ότι η ιδιαιτερότητα του δήμου Αθηναίων είναι ότι συγκεντρώνει περισσότερο από άλλους δήμους όλη την ποικιλία των μορφών έλλειψης στέγης.

Ο μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Νίκος Κουραχάνης αναφέρθηκε στη σημασία του προγράμματος του δήμου Αθηναίων για την Κοινωνική Κατοικία, καθώς και στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος στέγασης και επανένταξης.

Το θέμα των αστέγων πρέπει να παραμένει ψηλά στην ατζέντα και να πιέζει προς πάσα κατεύθυνση ανέφερε ως στόχο ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για το Δικαίωμα στη Στέγη και στην Κατοικία  Σπύρος Ψύχας. Ανέφερε ως παράδειγμα την Κοπεγχάγη στην οποία οι άστεγοι τα τελευταία οχτώ χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 75%.

Η εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων που φιλοξενούνται στις δομές τους επεσήμανε ως στόχο ο πρόεδρος του Εθνικό Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περικλής Τζιάρας, εξηγώντας ότι περιλαμβάνει μια σταθερή κατοικία με τους πόρους του ίδιου του ατόμου που προκύπτουν από την εργασία του ή με την υποστήριξη προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής.

Σε μήνυμά του ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ ανέφερε το σημαντικό ποσοστό των άστεγων χρηστών που είναι θετικοί στον ιό HIV καθώς και ποσοστό αδιάγνωστων οροθετικών, προσθέτοντας ότι το Κέντρο υιοθετεί ένα πρόγραμμα ανώνυμου ελέγχου των ανθρώπων που ζουν στο δρόμο.

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"